Jdi na obsah Jdi na menu

V polské nominaci na Euro jsou jen čtyři fotbalisté z domácí soutěže

19. 5. 2021

V šestadvacetičlenné nominaci Polska na mistrovství Evropy jsou pouze čtyři hráči z domácí soutěže. Největší hvězdou výběru portugalského trenéra Paula Sousy je kapitán a historicky nejlepší střelec Robert Lewandowski, pouze mezi náhradníky je zkušený záložník Kamil Grosicki.

Sousa z polské ligy vybral obránce Kamila Piatkowského z Čenstochové a Tymoteusze Puchacze z Poznaně, teprve sedmnáctiletého záložníka Kacpera Kozlowského ze Štětína a útočníka Jakuba Swierczoka z Gliwic. Většinu týmu pak tvoří krajánci, například útočník Lewandowski z Bayernu Mnichov, brankář Wojciech Szczesny z Juventusu Turín nebo středopolař Piotr Zieliňski z Neapole.

"Jsem plný entuziazmu. Jak už jsem řekl dříve, potřebujeme jednotu, víru a sebevědomí hned od začátku," uvedl na tiskové konferenci Sousa. Povolat nemohl útočníka Krzysztofa Piatka z berlínské Herthy, který půjde na operaci se zlomeným kotníkem. Dvaatřicetiletý Grosicki z West Bromwiche plní pouze roli náhradníka.

"Kamil má obrovské zkušenosti a národnímu týmu hodně dal. Nicméně jsem se chtěl vydat jinou cestou. Bylo to těžké rozhodnutí, ale vždycky dávám emoce stranou," vysvětlil Sousa, jenž polskou reprezentaci vede od letošního ledna.

Kvůli koronavirové pandemii můžou trenéři na šampionát nominovat 26 místo obvyklých 23 hráčů. Zkraje května schválil změnu výkonný výbor UEFA. Nadále ale platí, že k jednotlivým utkáním ME, kterého se zúčastní i česká reprezentace, může být vybráno maximálně 23 fotbalistů.

Euro se mělo uskutečnit již loni v létě, kvůli pandemii covidu-19 bylo ale o rok odloženo. Hrát se bude v jedenácti městech v jedenácti zemích od 11. června. Poláci se ve skupině E utkají se Španělskem v Seville a se Slovenskem i Švédskem v Petrohradu.

Nominace Polska na fotbalové mistrovství Evropy:
Brankáři: Lukasz Fabiaňski (West Ham), Lukasz Skorupski (Boloňa), Wojciech Szczesny (Juventus Turín).
Obránci: Jan Bednarek (Southampton), Bartosz Bereszyňski (Sampdoria Janov), Pawel Dawidowicz (Hellas Verona), Kamil Glik (Benevento), Michal Helik (Barnsley), Tomasz Kedziora (Dynamo Kyjev), Kamil Piatkowski (Raków Čenstochová), Tymoteusz Puchacz (Lech Poznaň), Maciej Rybus (Lokomotiv Moskva).
Záložníci: Przemyslaw Frankowski (Chicago), Kamil Jóžwiak (Derby County), Mateusz Klich (Leeds), Kacper Kozlowski (Štětín), Grzegorz Krychowiak (Lokomotiv Moskva), Karol Linetty (FC Turín), Jakub Moder (Brighton), Przemyslaw Placheta (Norwich), Piotr Zieliňski (Neapol).
Útočníci: Dawid Kownacki (Düsseldorf), Robert Lewandowski (Bayern Mnichov), Arkadiusz Milik (Marseille), Karol Šwiderski (PAOK Soluň), Jakub Swierczok (Gliwice).