Jdi na obsah Jdi na menu

Španělé pojedou na Euro bez Ramose, ale s Laportem

27. 5. 2021
Zkušený obránce Sergio Ramos chybí v nominaci Španělska na mistrovství Evropy. Trenér Luis Enrique pětatřicetiletého kapitána Realu Madrid nezařadil do svého výběru kvůli zraněním, která jej provázala po celé jaro. V týmu naopak figuruje Aymeric Laporte, jenž v mládežnických kategoriích reprezentoval Francii a ke změně národnosti dostal nedávno povolení od FIFA.

"Je jasné, že je to kvůli tomu, že kvůli zraněním s námi nemohl pořádně trénovat. Bylo to velmi složité rozhodnutí, ale vždy mi jde hlavně o tým," zdůvodnil Ramosovu absenci Enrique. Ramos od roku 2005 odehrál za reprezentaci 180 utkání, v nichž vstřelil 23 gólů. Na světového rekordmana v počtu startů Egypťana Ahmada Hasana ztrácí čtyři zápasy.

V čtyřiadvacetičlenné nominaci nezbylo místo ani na další obránce Iňiga Martíneze a Jesúse Navase či záložníka Sergia Canalese, kteří se podíleli na postupu Španělů. Naopak po delší době se do kádru vracejí obránce Chelsea César Azpilicueta a záložník Paris St. Germain Pablo Sarabia.

V Premier League působí celkem deset hráčů včetně brankáře Davida de Gey z Manchesteru United či čtveřice Aymeric Laporte, Eric García, Rodri, Ferran Torres z mistrovského Manchesteru City. Deset fotbalistů dodala rovněž domácí soutěž, ani jednoho zástupce nemá při Ramosově absenci Real.

Španělé se ve skupině E utkají se Švédskem, Polskem a Slovenskem, všechny duely odehrají na domácí půdě v Seville. Ještě před závěrečným turnajem je čekají přípravné zápasy s Portugalskem a Litvou.

Nominace Španělska na mistrovství Evropy:

Brankáři: Unai Simón (Bilbao), David de Gea (Manchester United), Robert Sanchez (Brighton).
Obránci: José Gayà (Valencia), Jordi Alba (Barcelona), Pau Torres (Villarreal), Aymeric Laporte, Eric Garcia (oba Manchester City), Diego Llorente (Leeds), Cesar Azpilicueta (Chelsea).
Záložníci: Sergio Busquets, Pedri (oba Barcelona), Rodri (Manchester City), Thiago Alcántara (Liverpool), Koke, Marcos Llorente (oba Atlético Madrid), Fabián Ruiz (Neapol).
Útočníci: Dani Olmo (Lipsko), Mikel Oyarzabal (Real Sociedad), Álvaro Morata (Juventus), Gerard Moreno (Villarreal), Ferran Torres (Manchester City), Adama Traore (Wolverhampton), Pablo Sarabia (Paris St. Germain).