Jdi na obsah Jdi na menu

Benzema se po šesti letech vrací do reprezentace. Francie nominovala na Euro

19. 5. 2021
Poprvé od roku 2015 se do francouzské reprezentace vrací útočník Karim Benzema. Trenér Didier Deschamps zařadil třiatřicetiletou oporu Realu Madrid do šestadvacetičlenné nominace na mistrovství Evropy.

Rodák z Lyonu se představil na evropských šampionátech 2008 a 2012. V 81 utkáních v dresu "Les Bleus" vstřelil 27 gólů. Poslední duel za reprezentaci odehrál v říjnu 2015. V listopadu téhož roku byl obviněn ze spiknutí a zapojení do organizovaného zločinu.

Podle tehdejšího spoluhráče z národního týmu Mathieua Valbueny se ho Benzema snažil přesvědčit, aby se sešel s muži, kteří záložníka Lyonu vydírali kvůli sexuálnímu videu natočenému na mobilní telefon. Od té doby Benzema v reprezentaci chyběl, kvůli čemuž přišel o stříbro z domácího Eura 2016 a zlato z mistrovství světa v Rusku o dva roky později.

"Nikdo se nemůžeme vrátit do minulosti a změnit ji. Nejdůležitější jsou dnešek a zítřek. K tomuto rozhodnutí vedly kroky včetně toho nejdůležitějšího: setkali jsme se a dlouze jsme si promluvili. Pak jsem o tom dlouho přemýšlel, než jsem se rozhodl," řekl dvaapadesátiletý Deschamps v rozhovoru pro televizní stanice TF1 a M6.

"Neprozradím vám ani slovo z naší konverzace, je to jen mezi námi dvěma. Oba jsme to potřebovali. Jako kouč jsem už s určitými hráči řešil složité situace a vždycky jsem ignoroval osobní pohled, protože francouzskou reprezentaci stavím nade vše, nepatří mi," uvedl Deschamps, který jako hráč vyhrál s Francií světový i evropský šampionát.

Mezi 26 nominovanými nechybí brankář a kapitán Hugo Lloris, záložník Paul Pogba nebo útočníci Olivier Giroud, Antoine Griezmann či Kylian Mbappé. Debut za národní tým si může odbýt dvaadvacetiletý stoper Jules Koundé, spoluhráč českého reprezentančního brankáře Tomáše Vaclíka ze Sevilly.

Kvůli koronavirové pandemii můžou trenéři na šampionát nominovat 26 místo obvyklých 23 hráčů. Nadále ale platí, že k jednotlivým utkáním ME, kterého se zúčastní i česká reprezentace, může být vybráno maximálně 23 fotbalistů.

Euro se mělo uskutečnit již loni v létě, kvůli covidu-19 bylo ale o rok odloženo. Hrát se bude v jedenácti městech v jedenácti zemích od 11. června. Francie se utká v papírově nejsilnější skupině F s Německem v Mnichově a v Budapešti s Maďarskem a Portugalskem, jemuž před pěti lety podlehla na evropském šampionátu v pařížském finále.

Před startem turnaje čekají Deschampsův výběr přípravné duely s Walesem a Bulharskem.

Nominace Francie na fotbalové mistrovství Evropy (11. června - 11. července):
Brankáři: Hugo Lloris (Tottenham), Mike Maignan (Lille), Steve Mandanda (Marseille).
Obránci: Lucas Hernández, Benjamin Pavard (oba Bayern Mnichov), Lucas Digne (Everton), Léo Dubois (Lyon), Jules Koundé (Sevilla), Clément Lenglet (Barcelona), Presnel Kimpembe (PSG), Raphaël Varane (Real Madrid), Kurt Zouma (Chelsea).
Záložníci: N'Golo Kanté (Chelsea), Paul Pogba (Manchester United), Adrien Rabiot (Juventus), Moussa Sissoko (Tottenham), Corentin Tolisso (Bayern Mnichov).
Útočníci: Wissam Ben Yedder (Monako), Karim Benzema (Real Madrid), Kingsley Coman (Bayern Mnichov), Ousmane Dembélé (Barcelona), Antoine Griezmann (Barcelona), Olivier Giroud (Chelsea), Thomas Lemar (Atlético Madrid), Kylian Mbappé (PSG), Marcus Thuram (Mönchengladbach).